Côte à l’os

Hoewel ik altijd al fan was van barbecue is de vonk tussen ons beide pas echt overgeslagen toen ik voor het eerst een heerlijk stuk zesrib proefde.
“Dat wil ik ook kunnen!” dacht ik, maar hoe simpel het ook leek, niets was minder waar.
De eerste hindernis was het feit dat de zesrib die ik proefde nog deels gegaard werd in de oven wat, in mijn ogen, de charme van de barbecue wat wegnam.
Een jaar later ruilde ik de Barbecook Optima Combi in voor een Weber Master Touch, de eerste hindernis werd overwonnen. De Barbecook had natuurlijk zijn charme (en ik doe deze ook niet zomaar weg), maar wanneer je “next level” wil gaan wil je toch wat meer controle hebben over de temperatuur.
Van zesrib schakelde ik over naar een gerijpte côte à l’os. De kruiding maar vooral ook de temperatuur van het serveren lieten echter nog te wensen over. Ondertussen had ik echter ook wat barbecueforums bezocht en wilde ik ook mooie grillmarks in mijn vlees.
Om de temperatuur van mijn vlees in het oog te kunnen houden investeerde ik in een betrouwbare kernthermometer, het feit dat ik ondertussen ook over een Sear Grill voor de Weber beschikte zorgde ervoor dat ik de barbecue 2 keer minder moest openen en dat kwam de (controle over) de garing ten goede.
De kruiding hield ik bewust simpel en na een paar runs lukte ik er uiteindelijk in om mijn perfecte steak te kunnen bakken.
Okee, ik gooide er wat geld tegenaan. Anderzijds was de vonk overgeslagen in een passie, en kwamen de gemaakte investeringen ongetwijfeld ook nog van pas voor de verdere uitwerking van mijn hobby.
De côte à l’os zal voor mij altijd één van mijn mooiste barbecueherinneringen blijven, ik deel dan ook graag mijn recept met de wereld:

Côte à l'os

Ingrediënten

 • 1 Côte à l'os ca. 3 à 4 cm dik
 • Grof zeezout
 • Versgemalen peper
 • Provençaalse kruiden
 • Olijfolie

Bereiding

 1. Kruid de steak 2 uur op voorhand met peper, zout en Provençaalse kruiden.

 2. Plaats hem onafgedekt in de frigo gedurende (minstens) één uur.

 3. Laat vervolgens de steak een uur afgedekt op kamertemperatuur komen.

 4. Stook ondertussen de barbecue warm met houtskool, mik op een temperatuur van 230 graden Celsius of hoger.

 5. Bestrijk de steak langs beide zijden met een weinig olijfolie.

 6. Grill hem een 6-tal minuten onder een gesloten deksel. Durf het deksel gesloten te houden!

 7. Draai de steak om en grill hem verder, streef naar een kerntemperatuur van 48 graden Celsius.

 8. Haal de steak van de barbecue en laat hem rusten in aluminumfolie tot een kerntemperatuur van 53°C.

 9. Snij tot slot de steak in dunne plakjes en afkruiden met grof zeezout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.