Hooigerookte zalmburger [Bio]

Hoewel ik van mening ben dat veel (zoniet alle) recepten die ik hier deel ook in een bioversie kunnen gemaakt worden besloot ik deze keer om dat ook daadwerkelijk eens te doen. Op deze manier hoopte ik wat af te rekenen met enkele feiten en enkele fabeltjes.
– Feit: Los van alle klimaatmarsen was ik me al langer bewust van de ecologische voetafdruk die we met ons voedingspatroon achter laten.
– Feit: Ik ben bewust bezig met eten, in die zin dat ik het liefst mijn vlees bij een lokale boer of slager haal om zo de beste kwaliteit te krijgen. Daar blijft het echter ook bij.
– Feit: Nog nooit in mijn hele leven zette ik één stap binnen in een biowinkel.
– Fabel: “Bio, dat zijn schrale stukken vlees en groenten die niet verschillen van smaak met niet-bio.” Integendeel, één van de beste stukjes kip die ik at was van een biologische kip.
– Fabel: Barbecue en bio kunnen niet hand in hand gaan. Integendeel, zoals ik hierboven al aanhaalde denk ik dat verschillende recepten op deze site gerust ook volledig bio kunnen bereid worden.

Enfin, toen ik in één of andere facebookgroep stootte op een recept met hooigerookte zalm besliste ik dat het moment gekomen was om de (bio-)koe bij de horens te vatten.
Ik zette mij neer in de zetel en begon alle benodigdheden op te lijsten. Naast alle ingrediënten had ik ook bio-houtskool, bio-aanmaakblokjes en bio-hooi (ja écht, dat bestaat dus ook) nodig.
Hop naar de biowinkel (met de GPS), daar aangekomen voelde het toch ietwat onwennig, met een gamma dat uitgebreider was dan verwacht en twee kleuters aan mijn been die ’s morgens misschien net iets te veel suiker hadden gegeten was opperste concentratie vereist. Na wat zoeken kon ik echter het grootste deel van mijn winkellijstje afvinken. Biohoutskool was niet te vinden maar met biobriketten zou het ook wel lukken. De zalm was nog maar beperkt voorradig, en ook in een andere biowinkel lag er geen meer in de rekken. Gelukkig was er nog net genoeg om twee burgers volledig bio te maken.
Voor het biohooi, stopte ik ten slotte bij de dierenwinkel, al waar ik vrij snel op een zak hooi stootte met het biologo.
Check, check en dubbelcheck!

Thuisgekomen begon ik onmiddellijk met het maken van de dillemayonaise, ik wilde immers dat deze lekker fris zou zijn. De burgers zelf maakte ik een uur voordat ik de barbecue aan stak zodat deze ook nog even konden opstijven in de ijskast. De exacte bereiding van de burger kan je hieronder terugvinden.

De burger loste alvast, met de vingers in de neus, alle verwachtingen in. Meer nog, ik ben zelfs van plan om vanaf nu op regelmatige basis bio-barbecue-recepten te maken en te delen. Suggesties zijn uiteraard altijd welkom!

Hooigerookte zalmburger

Ingrediënten

Voor de dillemayonaise

 • 1 Citroen
 • 200 ml Mayonaise
 • 1 plantje Dille
 • Zeezout

Voor de zalmburger

 • 500 g Zalmfilet
 • 2 Sjalotten Fijngehakt
 • 50 g Paneermeel
 • 1 Ei
 • 1 el Verse dille fijngehakt
 • 1 tl Verze bladpeterselie fijngehakt
 • 1/2 tl Mosterdpoeder
 • 1/4 tl Grof zeezout
 • 1/4 tl Zwarte peper

Toppings

 • Ontbijtspek
 • Babyspinazie
 • Kerstomaatjes
 • Tuinkers

Extra’s

 • Hooi
 • Ijs

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten voor de mayonaise ondereen en laat afkoelen in de ijskast.

 2. Meng alle ingrediënten voor de burgers ondereen. Vorm vier even grote burgers en laat deze een uurtje afgedekt rusten in de ijskast.

 3. Maak je barbecue klaar voor indirect grillen.

 4. Vul een aluminium schotel met ijs. Leg daarbovenop een rekje waarop je de burgers kan leggen.

 5. Leg twee grote handvollen hooi op de kolen. Het zal snel beginnen roken. Leg de rooster op het vuur en plaats de aluminium schotel met de zalm boven het indirecte deel.

 6. Sluit de barbecue en zet de luchttoevoer bovenaan volledig dicht, vanonder laat je hem volledig open staan.

 7. Laat 3 à 4 minuten roken en haal van de barbecue.

 8. Haal het resterende hooi van de kolen en blus het met water.

 9. Smeer de beide kanten van de burger in met een beetje olijfolie. Plaats ze boven de kolen en bak ongeveer 4 minuten langs elke kant tot er een kerntemperatuur bereikt is van 60°C.

 10. Laat de burgers even rusten en warm ondertussen de broodjes op.

 11. Leg een aantal rauwe blaadjes babyspinazie op de bodem van het broodje leg daarop want krokant spek. Vervolgens de zalmburger, de mayonaise en tot slot enkele gehalveerde kerstomaatjes (zonder zaad) en wat tuinkers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.