Cavemansteak

In tijden van ecologische voetafdrukken en gezonde voedingen komt barbecue regelmatig in het vizier. Helaas zal, zeker wat dat laatste betreft, het volgende recept er geen goed aan doen. De cavemansteak bereidt je rechtstreeks op de kolen. Ik zou de methode niet wekelijks gebruiken maar ’t is zo lekker dat het zeker de moeite is om het eens te proberen. Aanvankelijk wilde ik kiezen voor een tomahawksteak maar aangezien deze uitverkocht was viel mijn oog op een lekkere côte à l’os als sidedish maakte ik deze rode aardappelen met chorizo.

Cavemansteak

Ingrediënten

  • 1,5 kg Côte à l'os Andere steaks kunnen ook
  • 3 el Grof zeezout Vers gemalen
  • 2 el Bruine suiker
  • 1 el Zwarte peper Vers gemalen
  • 2 tl Paprikapoeder Gerookt
  • 1 tl Cayennepeper
  • 1 el Lookpoeder
  • 1 el Ajuinpoeder
  • 1 el Tijm Gedroogd

Bereiding

  1. Maak de rub door alle ingrediënten te mengen.

  2. Smeer het vlees, enkele uren op voorhand, royaal in met de rub en plaats het terug afgedekt in de ijskast.

  3. Haal het vlees (afhankelijk van de dikte) ongeveer anderhalf uur op voorhand uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

  4. Verzamel voldoende grote kolen en stook ze warm. Zorg voor een mooi en gloeiend kolenbedje.

  5. Gaar de steak rechtstreeks op de kolen naar de gewenste kerntemperatuur. Draai hem halverwege om.

  6. Haal het vlees van de kolen en laat nog even rusten. De gaartijd van het vlees is persoonlijk, ik haalde de steak er af op 48 graden en liet hem dan nog rusten tot een kerntemperatuur van 52 graden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.