Kalkoen aan ’t spit

Veel van mijn leeftijfdsgenoten groeiden op met de populaire serie “Friends”, en bij mij was dat niet anders. De hele reeks staat op mijn netvlies gegrift alsook die ene keer waarop Joey besloot een hele kalkoen naar binnen te werken. Een hele kalkoen voor mezelf leek me wat overdreven, maar aangezien het diner voor kerstavond nog niet vast lag leek me dit de ideale gelegenheid om eens een dergelijk beest aan m’n spit te rijgen. En met succes, met de nodige voorbereidingstijd slaagde ik erin een lekker sappige kalkoen mét krokant velletje op tafel te toveren.

Kalkoen aan ’t spit

Een lekker sappige kalkoen met een krokant korstje, rechtstreeks van 't spit naar je bord.

Bereidingstijd 2 dagen
Hoeveelheid 10

Ingrediënten

  • 6,2 kg Kalkoen Vers

Voor de pekel

  • 900 g Zeezout
  • 250 g Suiker
  • 2 el Zwarte peper Niet gemalen
  • 2 Kruidentuiltjes Rozemarijn – Tijm
  • 1 plantje Rozemarijn
  • 1 plantje Peterselie
  • 5 Laurierbladen vers
  • 15 l water

Voor de kruidenboter

  • 120 g Gezouten boter Zacht
  • 1 el Salie Vers fijngehakt
  • 1 el Tijm Vers fijngehakt
  • 1 el Rozemarijn Vers fijngehakt
  • 1 el Bladpeterselie Vers fijngehakt
  • 1 el Zeezout Grof
  • 1 el Zwarte peper Vers gemalen
  • 1 tl Paprikapoeder

Bereiding

  1. Maak 48u op voorhand de pekel.

  2. Breng 2l water aan de kook en voeg alle ingrediënten voor de pekel toe, laat enkele minuten doorkoken tot het zout en de suiker opgelost zijn.

  3. Giet het gezouten water in het pekelbad en voeg 13l koud water toe, zodat het geheel kamertemperatuur bereikt.

  4. Leg de kalkoen in het pekelbad zodat hij helemaal onder water staat. Zet 24u afgedekt in de ijskast.

  5. Haal, na 24u de kalkoen uit de pekel en dep droog. Zet vervolgens terug 24u onafgedekt in de ijskast, dit zal ervoor zorgen dat je een krokant korstje krijgt bij het braden.

  6. Maak de volgende dag je barbecue klaar voor indirect grillen (+-150 graden).

  7. Meng alle ingrediënten van de kruidenboter door één tot een smeuïge pasta.

  8. Smeer voorzichtig 2/3 van de kruidenboter onder de huid van de kalkoen. Met de rest van de boter smeer je de buitenkant van de kalkoen in.

  9. Plaats een lekbakje onder de plaats waar de kalkoen moet komen en giet hierin een flesje bier leeg.

  10. Laat de kalkoen +-3.5u braden aan het spit. En laat vervolgens nog een kwartiertje rusten tot een kerntemperatuur van 74°C.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.